Szarlotka na ciepło z bitą śmietaną i lodami

Szarlotka na ciepło z bitą śmietaną i lodami to pyszny deser, który może być przygotowany w kilka chwil. Jest to idealne połączenie słodkiego smaku jabłek i kremowej bita śmietany, a do tego jeszcze lody, które dodają całości lekkości. Ten deser jest idealny na letnie dni, gdyż jego chłodna wersja bardzo orzeźwia.

Jabłka użyte do przygotowania szarlotki powinny być dojrzałe i soczyste. Najlepiej sprawdzi się odmiana szara reneta lub boskoop. Można je pokroić w plastry lub w kostkę, a następnie podsmażyć na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Tak przygotowane jabłka można podawać na ciepło z bita śmietana i lodami.

Przepis na szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną i lodami:

Składniki:

  1. 4-5 dużych jabłek
  2. 3 łyżki masła
  3. 3-4 łyżki cukru
  4. 1/2 łyżeczki cynamonu
  5. bita śmietana
  6. lody (wedle uznania)

Szarlotka na ciepło z bitą śmietaną i lodami to idealny deser dla każdego miłośnika słodkości. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a efekt końcowy – pyszny!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz