Szarlotka na ciepło z bitą śmietaną i lodami to pyszny deser, który może być przygotowany w kilka chwil. Jest to idealne połączenie słodkiego smaku jabłek i kremowej bita śmietany, a do tego jeszcze lody, które dodają całości lekkości. Ten deser jest idealny na letnie dni, gdyż jego chłodna wersja bardzo orzeźwia.
Jabłka użyte do przygotowania szarlotki powinny być dojrzałe i soczyste. Najlepiej sprawdzi się odmiana szara reneta lub boskoop. Można je pokroić w plastry lub w kostkę, a następnie podsmażyć na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Tak przygotowane jabłka można podawać na ciepło z bita śmietana i lodami.
Przepis na szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną i lodami:
Składniki:
- 4-5 dużych jabłek
- 3 łyżki masła
- 3-4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- bita śmietana
- lody (wedle uznania)
Szarlotka na ciepło z bitą śmietaną i lodami to idealny deser dla każdego miłośnika słodkości. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, a efekt końcowy – pyszny!