Ciasto francuskie to jeden z najbardziej popularnych deserów. Jest to ciasto wytwarzane z mąki, masła, jajek i cukru. Ciasto francuskie ma delikatną konsystencję i słodki smak. Można je podawać na ciepło lub na zimno, a także przygotowywać w różnych formach.
Ciasto francuskie można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej jest podawane z bitą śmietaną lub owocami. Można też dodać do niego konfitury lub polewy czekoladowe. Ciasto francuskie jest idealne na każdą okazję, od uroczystych spotkań po codzienne desery.
Przepis na ciasto francuskie
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
Polecenie
Aby przygotować Ciasto francuskie, należy wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia w dużej misce. Następnie dodać masło i jajka oraz mleko i wymieszać składniki do uzyskania gładkiej masy. Masę należy przełożyć do formy do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.