Zrazy zawijane z mielonego mięsa to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Są one bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Zrazy są przygotowywane z mielonego mięsa, które jest mieszane z warzywami, przyprawami i innymi składnikami. Następnie całość jest formowana na małe kulki, które są następnie owijane w plastry surowego boczku lub szynki. Tak przygotowane zrazy są smażone na patelni lub pieczone w piekarniku.
Przepis na zrazy zawijane z mielonego mięsa
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki majeranku
- 100 g boczku lub szynki
Sposób przygotowania:
Najpierw należy dokładnie wymieszać mielone mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Następnie trzeba uformować małe kulki i owijać je plastrami boczku lub szynki. Gotowe zrazy należy smażyć na rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru. Podawać je można np. ze śmietaną lub sosem.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego i smacznego dania, to Zrazy zawijane z mielonego mięsa są idealnym rozwiązaniem. Przygotujesz je w kilka chwil i podasz swojej rodzinie pyszną potrawę. Spróbuj tego dania już dziś!