Zrazy zawijane z mielonego mięsa

Zrazy zawijane z mielonego mięsa to jedno z najbardziej popularnych dań w Polsce. Są one bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Zrazy są przygotowywane z mielonego mięsa, które jest mieszane z warzywami, przyprawami i innymi składnikami. Następnie całość jest formowana na małe kulki, które są następnie owijane w plastry surowego boczku lub szynki. Tak przygotowane zrazy są smażone na patelni lub pieczone w piekarniku.

Przepis na zrazy zawijane z mielonego mięsa

Składniki:

  1. 500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
  2. 1 cebula
  3. 1 jajko
  4. 3 łyżki bułki tartej
  5. 1 łyżeczka soli
  6. ½ łyżeczki pieprzu
  7. ½ łyżeczki majeranku
  8. 100 g boczku lub szynki

Sposób przygotowania:

Najpierw należy dokładnie wymieszać mielone mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Następnie trzeba uformować małe kulki i owijać je plastrami boczku lub szynki. Gotowe zrazy należy smażyć na rozgrzanej patelni aż do uzyskania złotego koloru. Podawać je można np. ze śmietaną lub sosem.

Polecam!

Jeśli szukasz prostego i smacznego dania, to Zrazy zawijane z mielonego mięsa są idealnym rozwiązaniem. Przygotujesz je w kilka chwil i podasz swojej rodzinie pyszną potrawę. Spróbuj tego dania już dziś!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz