Strucla z jabłkami

Strucla z jabłkami to tradycyjny deser, który jest popularny w całej Europie. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem jabłkowym, które można podawać na ciepło lub na zimno. Strucla jest szybka i łatwa do przygotowania, a jej smak jest naprawdę wyjątkowy.

Klasyczna strucla z jabłkami składa się z ciasta drożdżowego, które jest delikatne i puszyste. Nadzienie jabłkowe jest słodkie i aromatyczne, a czasem dodaje się do niego rodzynki lub inne owoce. Strucla może być posypana cukrem pudrem lub polana masłem roztopionym.

Strucla z jabłkami to idealny deser na każdą okazję. Można go podawać samodzielnie lub z bitą śmietaną lub lodami. Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie resztek ciasta drożdżowego.

Przepis na strucla z jabłkami

Składniki:

  1. 500 g mąki pszennej
  2. 50 g drożdży
  3. 1/4 szklanki cukru
  4. 1/4 szklanki oleju
  5. 1/2 szklanki mleka
  6. 3 jajka
  7. szczypta soli
  8. 1 kg obranych i pokrojonych jabłek
  9. (opcjonalnie) 1/4 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Dodać olej, mleko i jajka i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
  3. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
  5. Na cieście ułożyć jabłka i ewentualnie rodzynki.
  6. Zwinąć brzegi ciasta tworząc rulon.
  7. Rulon umieścić w formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem.
  8. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Polecam!

Strucla z jabłkami to pyszny deser, który można przygotować bardzo szybko i łatwo. Ciasto drożdżowe jest delikatne i puszyste, a nadzienie jabłkowe aromatyczne i słodkie. Strucla może być podawana na ciepło lub na zimno – polecam spróbować!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz