Ciasto Oko Carycy

Ciasto Oko Carycy

Ciasto Oko Carycy to tradycyjne, słodkie ciasto pochodzące z Polski. Jest to ciasto w kształcie okrągłym, przygotowane z mąki pszennej, jajek, masła i cukru. Ciasto jest bardzo delikatne i ma piękny, złoty kolor. Można je podawać na święta lub inne specjalne okazje.

Ciasto Oko Carycy jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Najczęściej podawane jest z bitą śmietaną lub owocami. Jest to idealny deser dla całej rodziny.

Przepis na Ciasto Oko Carycy

Składniki:

  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 1/2 szklanki cukru
  3. 1/2 szklanki masła
  4. 3 jajka
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodać masło i jajka oraz mleko i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Przełożyć ciasto do formy o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut lub aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Polecam!

Jeśli szukasz pysznego deseru na specjalną okazję, Ciasto Oko Carycy jest idealnym rozwiązaniem! Jego delikatny smak i piękny złoty kolor sprawiają, że każdy go polubi. Dodatkowym atutem tego ciasta jest to, że można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz