Grasica to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest znane od wielu lat. Jest to potrawa bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a także niedroga. Składa się z mięsa mielonego, cebuli, jajek i bułki tartej. Można ją podawać na obiad lub kolację, a także na świąteczny stół.
Grasica jest bardzo smaczna i sycąca. Mięso mielone połączone z cebulą tworzy idealną kompozycję smakową. Dodatek bułki tartej sprawia, że grasica jest chrupiąca i delikatna w smaku. Jajka dodają jej lekkości i sprawiają, że jest ona bardziej puszysta.
Przepis na grasicę:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Do przygotowania grasicy należy najpierw posiekać cebulę i podsmażyć ją na patelni. Następnie dodać mięso mielone i smażyć razem przez kilka minut. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Połączyć składniki i dobrze wymieszać. Formować małe placuszki z masy mięsnej i układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec grasicę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Gotowe placuszki można podawać z surówkami lub sałatkami.
Grasica to idealne danie na rodzinny obiad lub kolacje. Jest szybkie w przygotowaniu, a także sycące i bardzo smaczne!