Bawole oko to tradycyjne, polskie ciasto, które jest bardzo popularne wśród dzieci i dorosłych. Ciasto składa się z dwóch warstw: spodu i wierzchu. Spód jest zrobiony z mąki, masła, cukru i jajek. Wierzch natomiast składa się z masy makowej lub budyniowej oraz żółtek i cukru pudru. Całość jest posypana cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Ciasto Bawole oko ma swoje korzenie w Polsce, gdzie było popularne już od XVIII wieku. Jest to idealny deser na każdą okazję, szczególnie na urodziny lub imieniny. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania, a także smaczne i sycące.
Bawole oko to doskonały deser dla całej rodziny. Jego smak pozostanie w pamięci na długo!
Przepis na bawole oko – ciasto
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/4 szklanki maku lub 1/4 szklanki budyniu
- 3 żółtka
- cukier puder do posypania
Krok 1: Przygotuj spód ciasta. W misce wymieszać mąkę, masło, cukier i jajka. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić je na dwie części.
Krok 2: Przygotuj masę makową lub budyniową. Do drugiej miski wymieszać żółtka z makiem lub budyniem.
Krok 3: Na blasze wyłożyć pierwszą część ciasta i rozsmarować masę makową lub budyniową na wierzchu. Na górze położyć druga część ciasta.
Krok 4: Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
Jeśli szukasz prostego deseru, który bardzo szybko przygotujesz, to Bawole oko – ciasto jest idealnym rozwiązaniem! Jego smak po prostu nie można opisać! Spróbuj go sam i przekonaj się sam!