Miodowy kurczak pieczony z marchewką i cytryną
Miodowy kurczak pieczony z marchewką i cytryną to pyszne danie, które jest łatwe w przygotowaniu. Kurczak jest marynowany w miodzie, soku z cytryny i przyprawach, a następnie pieczony razem z marchewką. To połączenie smaku mięsa i warzyw tworzy idealną potrawę na obiad lub kolację. Dodatek soku z cytryny sprawia, że danie jest lekkie i orzeźwiające. Miodowy kurczak pieczony z marchewką i cytryną to doskonała propozycja na każdą okazję.
Przepis na miodowy kurczak pieczony z marchewką i cytryną
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 3-4 marchewki, pokrojone w plastry
- 2-3 gałązki rozmarynu
- Olej do smażenia
Polecamy!
Jeśli szukasz prostego, ale smacznego dania na obiad lub kolację, polecamy miodowy kurczak pieczony z marchewką i cytryną. Jest to połączenie miłości do mięsa i warzyw, a dodatek soku z cytryny sprawia, że danie jest lekkie i orzeźwiające. Przygotujesz je w kilka chwil – spróbuj już dziś!