Makowiec świąteczny – strucla z makiem
Makowiec świąteczny to tradycyjne ciasto, które jest przygotowywane na Boże Narodzenie w wielu domach. Jest to słodkie ciasto zrobione z maku i ciasta drożdżowego. Mak jest mieszany z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie umieszczany między dwoma warstwami ciasta drożdżowego. Ciasto jest pieczone do lekkiego zarumienienia i podawane na świątecznym stole.
Makowiec świąteczny ma długą historię sięgającą XVI wieku. Wtedy to mak był uważany za symbol bogactwa i obfitości, dlatego też był częstym składnikiem wypieków świątecznych. Strucla z makiem jest również popularna w Polsce, gdzie jest czasami nazywana „makowcem” lub „makówką”.
Makowiec świąteczny jest idealnym deserem na każde święta. Jego smaczne połączenie słodyczy i aromatu maku sprawia, że jest on bardzo lubiany przez dzieci i dorosłych. Dodatkowo można go przygotować w kilka godzin, co czyni go idealnym deserem na ostatni moment.
Przepis na Makowiec Świąteczny – Strucla z Makiem
Składniki:
- 500 g maku
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 50 g rodzynek
- 1 opakowanie ciasta drożdżowego
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. W misce połącz mak, masło, cukier i rodzynki.
3. Na stolnicy rozwałkuj ciasto drożdżowe na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
4. Na połowie rozwałkowanego ciasta ułóż farsz z maku.