Makowiec świąteczny – strucla z makiem

Makowiec świąteczny – strucla z makiem

Makowiec świąteczny to tradycyjne ciasto, które jest przygotowywane na Boże Narodzenie w wielu domach. Jest to słodkie ciasto zrobione z maku i ciasta drożdżowego. Mak jest mieszany z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie umieszczany między dwoma warstwami ciasta drożdżowego. Ciasto jest pieczone do lekkiego zarumienienia i podawane na świątecznym stole.

Makowiec świąteczny ma długą historię sięgającą XVI wieku. Wtedy to mak był uważany za symbol bogactwa i obfitości, dlatego też był częstym składnikiem wypieków świątecznych. Strucla z makiem jest również popularna w Polsce, gdzie jest czasami nazywana „makowcem” lub „makówką”.

Makowiec świąteczny jest idealnym deserem na każde święta. Jego smaczne połączenie słodyczy i aromatu maku sprawia, że jest on bardzo lubiany przez dzieci i dorosłych. Dodatkowo można go przygotować w kilka godzin, co czyni go idealnym deserem na ostatni moment.

Przepis na Makowiec Świąteczny – Strucla z Makiem

Składniki:

  1. 500 g maku
  2. 200 g masła
  3. 100 g cukru
  4. 50 g rodzynek
  5. 1 opakowanie ciasta drożdżowego
  6. 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2. W misce połącz mak, masło, cukier i rodzynki.

3. Na stolnicy rozwałkuj ciasto drożdżowe na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.

4. Na połowie rozwałkowanego ciasta ułóż farsz z maku.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz