Ciasto z masą kokosową to pyszny deser, który może być przygotowany w kilka chwil. Jest to idealne ciasto na letnie dni, gdyż jego smak jest lekki i orzeźwiający. Ciasto składa się z delikatnego biszkoptu, który jest przełożony masą kokosową. Masa ta jest słodka i ma delikatny aromat kokosa. Na wierzchu ciasta można posypać wiórki kokosowe lub udekorować je owocami.
Ciasto z masą kokosową jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych. Można je podawać na różne okazje, a także na co dzień. Jest to doskonały deser, który sprawdzi się zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.
Ciasto z masą kokosową to pyszny deser, który zachwyci każdego swoją prostotą i smakiem. Jest on łatwy do przygotowania i można go podawać na różne okazje.
Przepis na ciasto z masą kokosową
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki masy kokosowej
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce wymieszać mleko, olej i cukier. Następnie dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 25 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia.
Na wierzchu ciasta rozsmarować masę kokosową i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto można też udekorować owocami lub polewą czekoladową.
Polecam!
Jeśli szukasz pomysłu na smaczną i prosta w przygotowaniu potrawa, Ciasto z masą kokosową jest idealnym rozwiązanie! Ten deser sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. Smakuje wspaniale!