Zupa cygańska to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni polskiej. Jest to gęsta, aromatyczna zupa, która składa się z warzyw i mięsa. Zupa jest bardzo sycąca i może być podawana na obiad lub kolację. Dodanie śmietany lub jogurtu naturalnego sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej smaczna.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 papryki czerwone
- 1 puszka pomidorów
- 2 ziemniaki
- 1 szklanka ryżu
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
Przepis na zupę cygańską
Do dużego garnka wlej 2 litry wody i dodaj mięso wołowe. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie dodaj posiekane warzywa (cebula, marchew, pietruszkę, seler, paprykę) oraz pomidory i gotuj przez kolejne 30 minut. Dodaj ryż i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Zupa cygańska to idealny obiad dla całej rodziny. Jest sycąca, aromatyczna i pełna witamin. Możesz ją podawać z chlebem lub bułkami oraz udekorować śmietaną lub jogurtem naturalnym.