Zupa cygańska to tradycyjny przepis pochodzący z kuchni polskiej. Jest to gęsta, aromatyczna zupa, która składa się z warzyw i mięsa. Zupa jest bardzo sycąca i może być podawana na obiad lub kolację. Dodanie śmietany lub jogurtu naturalnego sprawia, że zupa staje się jeszcze bardziej smaczna.

Składniki:

  1. 1 kg mięsa wołowego
  2. 3 cebule
  3. 3 marchewki
  4. 2 pietruszki
  5. 1 seler
  6. 2 papryki czerwone
  7. 1 puszka pomidorów
  8. 2 ziemniaki
  9. 1 szklanka ryżu
  10. 2 liście laurowe
  11. 5 ziaren ziela angielskiego
  12. Sól i pieprz do smaku

Przepis na zupę cygańską

Do dużego garnka wlej 2 litry wody i dodaj mięso wołowe. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie dodaj posiekane warzywa (cebula, marchew, pietruszkę, seler, paprykę) oraz pomidory i gotuj przez kolejne 30 minut. Dodaj ryż i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Zupa cygańska to idealny obiad dla całej rodziny. Jest sycąca, aromatyczna i pełna witamin. Możesz ją podawać z chlebem lub bułkami oraz udekorować śmietaną lub jogurtem naturalnym.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz