Jagodzianki na maślance – bułki z nadzieniem

Jagodzianki na maślance – bułki z nadzieniem to rodzaj bułek, które charakteryzują się miękkim i puszystym ciastem oraz smacznym nadzieniem z jagód. W przepisie na jagodzianki na maślance, do ciasta dodaje się maślankę, która nadaje bułkom lekko kwaśny smak i dodatkowo wpływa na ich miękkość.

Jagodzianki są jednym z popularniejszych rodzajów wypieków, szczególnie w okresie letnim, kiedy jagody są w sezonie. W wielu regionach Polski można znaleźć różne wersje jagodzianek, niektóre z dodatkiem cynamonu, wanilii lub migdałów.

Podobnie jak wiele innych wypieków, jagodzianki można podać na ciepło lub na zimno, a także można zamrozić na późniejsze spożycie. W Polsce jagodzianki często są serwowane z mlekiem lub kawą jako smaczna przekąska na śniadanie lub podwieczorek.

Przepis na jagodzianki na maślance

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody

Składniki na nadzienie:

  • 400 g jagód
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na posmarowanie:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
  2. W małym garnku podgrzej maślankę i masło, aż masło się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  3. W innym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj do suchych składników. Wbij jajka i wlej przestudzoną maślankę z masłem.
  4. Wymieszaj składniki na ciasto, aż powstanie gładka, elastyczna masa. Przełóż ją na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniataj przez około 10 minut. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Przygotuj nadzienie. Jagody wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
  6. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je z powrotem na oprószoną mąką powierzchnię. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm. Posmaruj jagodowym nadzieniem. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na 12 równych kawałków.
  7. Układaj kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw odrobinę miejsca między jagodziankami, ponieważ podczas pieczenia będą rosły.
  8. Przykryj blaszkę ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  9. Przygotuj posmarowanie. Wymieszaj jajko z mlekiem.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  11. Posmaruj jagodzianki jajkiem z mlekiem i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na blasze do ostygnięcia.

Twoje jagodzianki są gotowe do spożycia.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz