Makowiec świąteczny z bakaliami

Makowiec świąteczny z bakaliami

Makowiec świąteczny z bakaliami to tradycyjne ciasto, które jest obecne na polskich stołach od wielu lat. Jego smak i aromat są niezapomniane. Ciasto składa się z masy makowej, która jest przygotowana z mielonego maku, masła, cukru i jajek. Dodatkowo do masy dodaje się rodzynki, orzechy laskowe i inne bakalie. Całość jest przykryta warstwą ciasta francuskiego lub drożdżowego.

Makowiec świąteczny z bakaliami jest idealnym deserem na każdą okazję. Można go podawać na święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc lub urodziny. Ciasto można również przygotować na spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

Przepis na Makowiec Świąteczny z Bakaliami

Składniki:

  1. 1 szklanka mielonego maku
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1/2 szklanki masła
  4. 3 jajka
  5. 1/2 szklanki rodzynek
  6. 1/2 szklanki orzechów laskowych
  7. 1/4 szklanki innych bakalii (np. suszone morele)
  8. Ciasto francuskie lub drożdżowe do przykrycia ciasta

Polecam!

Jeśli szukasz pysznego deseru na specjalną okazję, Makowiec Świąteczny z Bakaliami to idealny wybór! Przygotuj go według powyższego przepisu i ciesz się niesamowitym smakiem tego tradycyjnego polskiego ciasta.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz