Tuńczyk pieczony to jedno z najbardziej popularnych dań rybnych. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Tuńczyk pieczony jest bogaty w witaminy i minerały, dzięki czemu jest zdrowym i pożywnym posiłkiem. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, a także wykorzystać do przygotowania sosów lub sałatek.
Tuńczyk pieczony można przygotować na wiele sposobów. Najprostszym sposobem jest upieczenie go w piekarniku. Można też usmażyć tuńczyka na patelni lub grillu, albo udekorować go plasterkami cytryny i ziołami. Wszystkie te metody są proste i szybkie, a efekt końcowy będzie smaczny.
Przepis na tuńczyk Pieczony
Składniki:
- 1 kg filetu z tuńczyka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umieść filety tuńczyka w naczyniu żaroodpornym. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól morską, czarny pieprz, oregano, koperek i natkę pietruszki. Polej mieszaniną tuńczyka i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut lub do momentu aż mięso będzie delikatne i lekko rumiane.
Polecam!
Jeśli chcesz spróbować smacznego dania rybnego, polecam Ci tuńczyka pieczonego według powyższego przepisu. To proste danie jest pełne witamin i minerałów oraz ma niską kaloryczność. Przygotuj je samodzielnie lub podaj swojej rodzinie – każdy będzie zachwycony!