Schab zapiekany z pieczarkami

Schab zapiekany z pieczarkami

Schab zapiekany z pieczarkami to jedno z najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. Jest to danie, które można przygotować na szybko i łatwo. Składa się ono z mięsa schabowego, pieczarek oraz dodatków takich jak cebula, czosnek i przyprawy. Mięso schabowe jest smażone na patelni, a następnie mieszane z pieczarkami i innymi składnikami. Całość jest następnie przekładana do formy do pieczenia i wstawiana do piekarnika. Po upieczeniu schab zapiekany z pieczarkami stanowi idealną propozycję na obiad lub kolację.

Przepis na Schab zapiekany z Pieczarkami

Składniki:

  1. 500 g mięsa schabowego
  2. 200 g pieczarek
  3. 1 cebula
  4. 3-4 ząbki czosnku
  5. sól i pieprz do smaku
  6. oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso schabowe pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni. Następnie dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć razem przez kilka minut. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Dodać je do mięsa i smażyć razem przez kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.

Polecam!

Jeśli szukasz prostego ale smacznego dania, to Schab zapiekany z Pieczarkami będzie idealnym rozwiązaniem! To danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne! Polecam spróbować tego dania – na pewno Ci się spodoba!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz