Świąteczny piernik z dynią to popularne w niektórych krajach, w tym w Polsce i Niemczech, ciasto, które jest często pieczone w okresie przedświątecznym lub podczas świąt Bożego Narodzenia. Piernik ten ma charakterystyczną słodką i korzenną nutę oraz orzechowy smak dzięki dodatkom cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej i posiekanych orzechów włoskich.
Dodanie puree z dyni do ciasta sprawia, że piernik jest wilgotniejszy i ma jednocześnie wyjątkowy, subtelny smak dyniowy. Zwykle podaje się go w kawałkach, posypany cukrem pudrem lub polany lukrem, ale można też podawać go z bitą śmietaną lub bez dodatków.
W niektórych krajach, jak Niemcy, piernik jest bardzo popularnym świątecznym przysmakiem, a niektóre miasta słyną z produkcji tradycyjnych, ręcznie robionych pierników o różnych kształtach i smakach.
Przepis na świąteczny piernik z dynią
Składniki:
- 400 g puree z dyni
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka miodu
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- lukier (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól w misce.
- W innym naczyniu utrzyj miękkie masło z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając.
- Dodaj puree z dyni i miód do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników, mieszając tylko do połączenia składników.
- Dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
- Wylej ciasto do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 45-50 minut lub do momentu, gdy wbity do ciasta patyczek będzie suchy.
- Po upieczeniu pozostaw piernik do ostygnięcia. Możesz polać go lukrem lub posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Gotowy świąteczny piernik z dynią można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Smacznego!