Jabłecznik z budyniem i kruszonką

Jabłecznik z budyniem i kruszonką to tradycyjne polskie ciasto, które jest bardzo popularne w okresie jesienno-zimowym, gdy jabłka są w sezonie. Jest to ciasto składające się z trzech warstw: kruchego spodu, soczystych jabłek podsmażonych na maśle oraz białego budyniu, który dodaje ciastu kremowej konsystencji i słodkiego smaku. Całość jest posypana chrupiącą kruszonką, która nadaje ciastu dodatkowej struktury i smaku.

Jabłecznik z budyniem i kruszonką jest bardzo łatwy do przygotowania i wymaga niewielu składników. Oprócz jabłek, budyniu, mąki i cukru, do przygotowania ciasta potrzebujemy tylko masła lub margaryny oraz jajka. Można też dodać do kruszonki płatki owsiane, posiekane orzechy lub cynamon, aby wzbogacić smak ciasta.

Jabłecznik z budyniem i kruszonką można podawać na ciepło lub na zimno, z bitą śmietaną lub lodami. Jest to doskonałe ciasto na różnego rodzaju uroczystości, np. na przyjęcia, wesela czy rodzinne spotkania. Można go również przygotować na co dzień jako słodki dodatek do porannej kawy lub herbaty.

Warto zauważyć, że jabłecznik z budyniem i kruszonką jest również bardzo zdrowym deserem, ponieważ jabłka są bogate w witaminy i składniki mineralne, a mąka pszenna i płatki owsiane zawierają dużo błonnika, który reguluje trawienie i zapobiega chorobom układu pokarmowego.

Przepis na pyszny jabłecznik z budyniem i kruszonką

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Instrukcje:

  1. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę, cukier i masło, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut.
  2. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Przygotuj budyń: rozpuść opakowania budyniu w szklance mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż jabłka, aż zmiękną.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego (ok. 25×35 cm) wyłóż połowę ciasta. Przykryj jabłkami, a następnie wierzch posyp budyniem.
  6. Na wierzch budyniu rozsyp kruszonkę z płatków owsianych i posiekanych orzechów.
  7. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż kruszonka będzie złota i chrupiąca.
  8. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przed podaniem. Możesz podać go z bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz