Kluski z tartych surowych ziemniaków

Kluski z tartych surowych ziemniaków to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zwykle serwowane jest jako dodatek do mięs, sosów lub warzyw.

Kluski te są wyrabiane z tartych surowych ziemniaków, jajka, mąki oraz skrobi ziemniaczanej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy kulki lub placki, które smażymy na złoty kolor. Kluski te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. Mają charakterystyczny smak i konsystencję, a także wyróżniają się delikatnymi, puszystymi wnętrzami.

Kluski z tartych surowych ziemniaków są świetnym uzupełnieniem różnych dań i potraw, szczególnie tych klasycznych, tradycyjnych, takich jak rosół, gulasz czy kotlet schabowy. Można je podawać z różnymi dodatkami, na przykład z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem, lub z sosem pieczeniowym.

Przepis aby przygotować kluski z tartych surowych ziemniaków

  • 1 kg surowych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i obierz z skórki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Wymieszaj ziemniaki z jajkiem, mąką oraz skrobią ziemniaczaną.
  3. Dopraw masę solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje masy ziemniaczanej, formując okrągłe placki.
  5. Smaż kluski z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe kluski wyjmij z patelni i odcedź na ręczniku papierowym.

Kluski z tartych surowych ziemniaków świetnie pasują jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw, a także jako samodzielne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanego koperku.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz