Kluski z tartych surowych ziemniaków to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zwykle serwowane jest jako dodatek do mięs, sosów lub warzyw.
Kluski te są wyrabiane z tartych surowych ziemniaków, jajka, mąki oraz skrobi ziemniaczanej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy kulki lub placki, które smażymy na złoty kolor. Kluski te są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. Mają charakterystyczny smak i konsystencję, a także wyróżniają się delikatnymi, puszystymi wnętrzami.
Kluski z tartych surowych ziemniaków są świetnym uzupełnieniem różnych dań i potraw, szczególnie tych klasycznych, tradycyjnych, takich jak rosół, gulasz czy kotlet schabowy. Można je podawać z różnymi dodatkami, na przykład z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem, lub z sosem pieczeniowym.
Przepis aby przygotować kluski z tartych surowych ziemniaków
- 1 kg surowych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyj i obierz z skórki. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszaj ziemniaki z jajkiem, mąką oraz skrobią ziemniaczaną.
- Dopraw masę solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje masy ziemniaczanej, formując okrągłe placki.
- Smaż kluski z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe kluski wyjmij z patelni i odcedź na ręczniku papierowym.
Kluski z tartych surowych ziemniaków świetnie pasują jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw, a także jako samodzielne danie z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanego koperku.