Marynata na mięso mielone wołowe z grilla to idealny sposób na przygotowanie smacznego i aromatycznego dania. Przepis jest prosty, a składniki są łatwo dostępne. Mięso mielone wołowe jest najlepsze do grillowania, ponieważ ma wysoką zawartość tłuszczu, który pozwala mu się dobrze rozgrzać i uzyskać chrupiącą skórkę. Marynata dodaje potrawie głębszy smak i aromat, a także chroni mięso przed przesuszeniem.
Aby uzyskać najlepszy efekt, warto używać naturalnych składników do marynaty. Można je łatwo znaleźć w sklepie lub wykorzystać produkty, które już posiadasz w domu. Marynata na mięso mielone wołowe z grilla jest idealna do podania z ryżem lub warzywami.
Przepis na marynatę na mięso mielone wołowe z grilla
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki oregano suszonego
- 1/4 łyżeczki tymianku suszonego
W misce wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek granulowany, sól, pieprz czarny, oregano i tymianek. Wymieszać dokładnie składniki i odstawić na bok. Mięso mielone wołowe umieścić w dużej misce i polać marynatą. Wymieszać delikatnie mięso z marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Po upłynięciu tego czasu mięso można przełożyć na blachę do pieczenia lub bezpośrednio na ruszt grillowy. Grillować mięso przez ok. 10-15 minut, a następnie podawać je ze świeżymi warzywami lub ryżem.
Polecamy!
Jeśli szukasz smacznego i aromatycznego dania, to marynata na mięso mielone wołowe z grilla jest idealnym rozwiązaniem. Prosty przepis polega na połączeniu kilku naturalnych składników w celu stworzenia pysznej potrawy. Grillowanie mięsa sprawia, że jest ono chrupkie i soczyste w środku. Podawaj je ze świeżymi warzywami lub ryżem – bardzo smacznemu posiłkowi nie będzie nic brakować!