Łatwe ciasto z orzechów włoskich to pyszne i proste do przygotowania deser. Ciasto jest słodkie, ale nie za słodkie, a jego smak jest wyraźnie orzechowy. Dodatek kruszonego ciasta i skórki cytrynowej sprawia, że jest ono bardzo aromatyczne. Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno, a także polane lukrem lub bitą śmietaną.
Jest to idealny deser na spotkanie rodzinne lub imprezę. Można je również przygotować na specjalną okazję, taką jak urodziny lub imieniny. Jest to doskonały sposób na zakończenie obiadu lub kolacji.
Przepis na łatwe ciasto z orzechów włoskich
Składniki:
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki masła, roztopionego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/4 szklanki kruszonego ciasta
- Skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce połączyć mielone orzechy włoskie, cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Dodać roztopione masło i jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kruszone ciasto i skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25-30 minut aż się zarumieni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Polecam!
Jeśli szukasz prostego deseru, który będzie smaczny i aromatyczny, to łatwe ciasto z orzechami włoskimi jest idealnym rozwiązaniem! Przygotuj je na spotkanie rodzinne lub imprezę – Twoi goście będą zachwyceni!