Pasta z tuńczyka to danie z kuchni śródziemnomorskiej, które składa się z mielonego tuńczyka, majonezu, jogurtu lub innych składników. Najczęściej podaje się ją na kanapkach lub jako dip do warzyw lub paluszków. Pasta z tuńczyka jest doskonałym sposobem na wykorzystanie puszek tuńczyka w sosie własnym i szybki, ale smaczny posiłek lub przekąskę. Wersje pasty z tuńczyka mogą różnić się w zależności od kraju, ale najczęściej dodaje się do niej składniki takie jak cebula, czosnek, kapary, seler naciowy, oliwki czy papryka. Pasta z tuńczyka jest bogata w białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały, takie jak witamina D, B12, selen i magnez, co czyni ją dobrym źródłem składników odżywczych.
Przepis na pastę z tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Otwórz puszkę z tuńczykiem i odcedź nadmiar sosu.
- Włóż tuńczyka do miski i rozgnieć widelcem, aż powstanie jednolita masa.
- Posiekaj cebulę i papryczkę chili (jeśli używasz).
- Dodaj do miski z tuńczykiem posiekaną cebulę, papryczkę chili (jeśli używasz), majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i spróbuj, czy wymaga doprawienia.
- Przełóż pastę do słoika lub pojemnika i przechowuj w lodówce do momentu podania.
Pasta z tuńczyka to świetny pomysł na kanapki lub przekąski na imprezę. Można ją podać z chrupiącymi paluszkami lub pieczywem. Smacznego!