Ciasto kukułka to tradycyjne ciasto znane w Polsce od wielu lat. Jest to słodkie, wilgotne i puszyste ciasto, które jest idealnym deserem na każdą okazję. Ciasto kukułka składa się z białek ubita na sztywno, mąki pszennej, cukru i masła. Dodatkowo można dodać do niego rodzynki lub inne ulubione dodatki. Ciasto jest łatwe do przygotowania i smakuje wyśmienicie.

Ciasto kukułka jest idealnym deserem na spotkanie ze znajomymi lub rodziną. Można je podawać samodzielnie lub z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami. Jest to również doskonały pomysł na prezent dla bliskich osób.

Przepis na ciasto kukułka

Składniki:

  1. 3 białka
  2. 1 szklanka mąki pszennej
  3. 1/2 szklanki cukru
  4. 100 g masła
  5. (opcjonalnie) 1/4 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż do uzyskania gęstej piany. Następnie dodajemy stopione masło i mieszamy delikatnie łyżką. Do masy dodajemy mąkę pszenną oraz opcjonalnie rodzynki i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Polecamy!

Jeśli szukasz pysznego deseru, który jest prosty w przygotowaniu, to Ciasto Kukułka jest idealnym rozwiązaniem! To wilgotne i puszyste ciasto smakuje wyśmienicie i jest idealnym deserem na każdą okazję.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz