Ciasto kukułka to tradycyjne ciasto znane w Polsce od wielu lat. Jest to słodkie, wilgotne i puszyste ciasto, które jest idealnym deserem na każdą okazję. Ciasto kukułka składa się z białek ubita na sztywno, mąki pszennej, cukru i masła. Dodatkowo można dodać do niego rodzynki lub inne ulubione dodatki. Ciasto jest łatwe do przygotowania i smakuje wyśmienicie.
Ciasto kukułka jest idealnym deserem na spotkanie ze znajomymi lub rodziną. Można je podawać samodzielnie lub z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami. Jest to również doskonały pomysł na prezent dla bliskich osób.
Przepis na ciasto kukułka
Składniki:
- 3 białka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- (opcjonalnie) 1/4 szklanki rodzynek
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż do uzyskania gęstej piany. Następnie dodajemy stopione masło i mieszamy delikatnie łyżką. Do masy dodajemy mąkę pszenną oraz opcjonalnie rodzynki i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Polecamy!
Jeśli szukasz pysznego deseru, który jest prosty w przygotowaniu, to Ciasto Kukułka jest idealnym rozwiązaniem! To wilgotne i puszyste ciasto smakuje wyśmienicie i jest idealnym deserem na każdą okazję.