Sos z boczniaka to idealny dodatek do wielu dań. Jest łatwy w przygotowaniu i może być używany jako sos do makaronu, ryb lub mięs. Można go także dodać do sałatek lub użyć jako dip do warzyw. Sos z boczniaka jest bogaty w smaku i ma delikatną konsystencję. Składa się głównie z boczniaka, czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny i świeżo mielonego pieprzu.
Boczniak jest niskokalorycznym grzybem, który jest bogaty w witaminy i minerały. Zawiera dużo białka, a także witaminy B1, B2, B3 i B6 oraz magnez, potas i selen. Jest to doskonała opcja dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Sos z boczniaka jest prostym sposobem na urozmaicenie codziennych posiłków. Dodaje on wyrazistego smaku bez dodawania dużej ilości tłuszczu lub cukru. Jest to idealny dodatek do dań głównych lub przekąsek.
Przepis na sos z boczniaka
Składniki:
- 1/4 szklanki drobno posiekanego boczniaka
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka startego czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Umieść boczniaka w misce i dodaj oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny i pieprz. Dobrze wymieszać składniki. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie sos powinien być gotowy do podania.
Polecamy!
Jeśli chcesz urozmaicić swoje codziennie posiłki, polecamy spróbować naszej propozycji – sosu z bocznika! To proste i smaczne danie pochodzi ze śródziemnomorskiej kuchni i jest idealne do dań głównych lub przekąsek. Spróbuj tego pysznego sosu już dziś!