Pączkowe pierniczki z mąki pełnoziarnistej z polewą kakaową.

Pączkowe pierniczki to idealny pomysł na słodkie przekąski. Są one wyjątkowo smaczne i łatwe do przygotowania. Przygotowane z mąki pełnoziarnistej, są bogate w błonnik i składniki odżywcze. Polewa kakaowa dodaje im niezwykłego smaku i aromatu. Te pierniczki są idealne do podania na spotkanie ze znajomymi lub rodzinnym obiedzie.

Przepis na pączkowe pierniczki z mąki pełnoziarnistej z polewą kakaową

Składniki:

  1. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  2. 1/4 szklanki cukru
  3. 1 jajko
  4. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 1/4 szklanki oleju
  6. 1/4 szklanki mleka
  7. 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  8. 1/4 szklanki cukru pudru

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i jajko. Następnie dodać olej, mleko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Formować małe kulki i układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Zalecenia dotyczące Pączkowych pierniczków z mąki pełnoziarnistej z polewa kakaowa

Aby urozmaicić smak pierniczków, można dodać ulubione dodatki, takie jak posiekana czekolada lub orzechy. Można również użyć innych rodzai polewy niż kakaowa, np. truskawkowej lub cytrynowej. Pierniczki można również ozdobić posypkami lub wiórkami czekoladowymi.

 

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz