Babka cytrynowa na oleju

Babka cytrynowa na oleju to pyszne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom cytrynowych smaków. Babka ma delikatną i wilgotną konsystencję, dzięki dodatkowi oleju roślinnego, który sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i miękkie. Cytryna natomiast nadaje babce orzeźwiający smak i zapach.

Babka cytrynowa na oleju jest wspaniałą propozycją na deser, podwieczorek lub na spotkanie z przyjaciółmi. Można ją podać z kawą lub herbatą, ale równie dobrze smakuje samodzielnie. Jeśli lubisz intensywny smak cytryny, możesz dodać więcej skórki lub soku z cytryny do ciasta.

Przygotowanie babki cytrynowej na oleju jest łatwe i szybkie, dzięki czemu nawet początkujący w kuchni poradzą sobie z tym przepisem. Ciasto wyrasta w formie do babki, a następnie piecze się w piekarniku przez około 40-50 minut, aż nabierze pięknej złocistej barwy.

Babka cytrynowa na oleju jest pysznym i prostym w wykonaniu ciastem, które z pewnością zachwyci twoich gości i dostarczy im wiele przyjemności smakowej.

Przepis na babkę cytrynową na oleju:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w misce.
  2. W innej misce ubij jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  3. Wlej olej i mleko do miski z jajkami i cukrem, a następnie wymieszaj.
  4. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę soli i ponownie wymieszaj.
  5. Stopniowo dodaj suchą mieszankę do miski z mokrymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
  6. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do babki.
  7. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż babka nabierze złocistego koloru i w środku będzie sucha (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
  8. Wyjmij babkę z piekarnika i zostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
  9. Wyjmij babkę z formy i udekoruj wierzch cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym, jeśli chcesz.

Twoja babka cytrynowa na oleju jest gotowa do podania. Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz