Babka cytrynowa na oleju to pyszne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom cytrynowych smaków. Babka ma delikatną i wilgotną konsystencję, dzięki dodatkowi oleju roślinnego, który sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i miękkie. Cytryna natomiast nadaje babce orzeźwiający smak i zapach.
Babka cytrynowa na oleju jest wspaniałą propozycją na deser, podwieczorek lub na spotkanie z przyjaciółmi. Można ją podać z kawą lub herbatą, ale równie dobrze smakuje samodzielnie. Jeśli lubisz intensywny smak cytryny, możesz dodać więcej skórki lub soku z cytryny do ciasta.
Przygotowanie babki cytrynowej na oleju jest łatwe i szybkie, dzięki czemu nawet początkujący w kuchni poradzą sobie z tym przepisem. Ciasto wyrasta w formie do babki, a następnie piecze się w piekarniku przez około 40-50 minut, aż nabierze pięknej złocistej barwy.
Babka cytrynowa na oleju jest pysznym i prostym w wykonaniu ciastem, które z pewnością zachwyci twoich gości i dostarczy im wiele przyjemności smakowej.
Przepis na babkę cytrynową na oleju:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną w misce.
- W innej misce ubij jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę.
- Wlej olej i mleko do miski z jajkami i cukrem, a następnie wymieszaj.
- Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę soli i ponownie wymieszaj.
- Stopniowo dodaj suchą mieszankę do miski z mokrymi składnikami i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej formy do babki.
- Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż babka nabierze złocistego koloru i w środku będzie sucha (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
- Wyjmij babkę z piekarnika i zostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
- Wyjmij babkę z formy i udekoruj wierzch cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym, jeśli chcesz.
Twoja babka cytrynowa na oleju jest gotowa do podania. Smacznego!