Marynata do steków wołowych to idealny sposób na przygotowanie mięsa, który zapewni mu soczystość i aromat. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne. Marynata składa się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu. Dodanie tych składników pozwala uzyskać smaczną marynatę, która nada stekom wołowym wyjątkowego smaku.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy pozostawić mięso w marynacie przez co najmniej godzinę. Dzięki temu mięso będzie miało czas na wchłonięcie aromatu i smaku składników. Po upływie tego czasu można usmażyć steki na patelni lub grillu.
Przepis na marynata do steków wołowych
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
W misce wymieszać razem oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Wlać marynatę do plastikowej torby lub pojemnika i umieścić w nim steki wołowe. Zamknij torbę lub pojemnik i delikatnie potrząsaj aby całe mięso było pokryte marynatą. Pozostaw mięso w lodówce na co najmniej godzinę.
Polecenia
Jeśli chcesz ugotować soczyste i aromatyczne steki wołowe, spróbuj przygotować je z marynatą do steków wołowych. Ten prosty przepis jest łatwy do przygotowania i gwarantuje doskonałe rezultaty!