Bułki na sodzie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest znane od wielu lat. Jest to proste i szybkie danie, które można przygotować zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Bułki na sodzie są smaczne i sycące, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Bułki na sodzie składają się z bułek pszennych lub żytnich, mleka, jajek i soli. Do tego dodaje się także cukier lub miód oraz masło lub margarynę. Wszystkie składniki miesza się ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Następnie masa jest wykorzystywana do formowania bułek, które następnie smaży się na patelni.

Przepis na bułki na sodzie

Składniki:

  1. 4 szklanki mąki pszennej lub żytniej
  2. 1/2 szklanki cukru lub miodu
  3. 3 jaja
  4. 1/2 szklanki mleka
  5. 1/4 szklanki masła lub margaryny
  6. Sól do smaku

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, cukier lub miód, jaja, mleko i sól. Dodać masło lub margarynę i wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej masy. Ciasto podzielić na małe porcje i formować bułeczki. Smażyć je na rozgrzanej patelni po obu stronach do uzyskania złotego koloru.

Polecamy!

Jeśli szukasz prostego i smacznego dania, to bułki na sodzie będą idealnym rozwiązaniem. Szybko je przygotujesz i bardzo łatwo je zjeść – idealne dla całej rodziny! Spróbuj je już dziś!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz