Królik to mięso, które jest bardzo popularne w kuchni europejskiej. Jest ono lekkostrawne i ma delikatny smak. Można je przygotować na wiele sposobów, ale najbardziej popularnym jest królik w sosie własnym. Ten rodzaj dania jest łatwy do przygotowania i zawsze smakuje doskonale.
Królik w sosie własnym składa się z mięsa królika, warzyw i przypraw. Mięso jest podsmażane na patelni, a następnie duszone razem z warzywami i przyprawami. Sos powstaje z połączenia tłuszczu użytego do smażenia mięsa oraz dodanych warzyw i przypraw.
Królik w sosie własnym jest idealnym daniem na obiad lub kolację. Jego delikatny smak i aromatyczne dodatki sprawiają, że każdy posiłek jest naprawdę smaczny. To danie można podawać z ryżem lub ziemniakami, a także z ulubionymi surówkami.
Przepis na królika w sosie własnym
Składniki:
- 1 kg mięsa króliczego
- 3 cebule
- 3 marchewki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
„Królik w sosie własnym” to idealne danie na obiad lub kolację. Przygotujesz je szybko i bez problemu, a Twoi goście będą zachwyceni!