Karkówka miodowa według Ani Starmach to danie mięsne, które wyróżnia się słodko-pikantnym smakiem. Przygotowuje się ją z karkówki wieprzowej, którą wcześniej marynuje się w miodowej mieszance, zawierającej m.in. miód, czosnek, musztardę, sos sojowy oraz olej.
Karkówkę po marinowaniu można usmażyć na grillu lub patelni grillowej, aż do uzyskania pożądanego stopnia upieczenia. Podczas smażenia karkówka nabiera charakterystycznego, lekko słodkiego smaku, który podkreślają dodatki takie jak pomidory, ogórki kiszone czy też różnego rodzaju sosy.
Przepis na karkówkę miodową według Ani Starmach jest stosunkowo prosty w wykonaniu i może być dobrym pomysłem na danie obiadowe dla całej rodziny lub na przyjęcia. Warto jednak pamiętać, że karkówka to stosunkowo tłuste mięso, dlatego też najlepiej podawać ją z lekkimi i orzeźwiającymi dodatkami, takimi jak np. sałatki z warzyw czy lekkie surówki.
Przepis na karkówkę miodową według Ani Starmach
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1/2 szklanki miodu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
- Przygotuj marynatę, wymieszaj w misce miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos sojowy, olej oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Karkówkę umyj i osusz. Następnie naciągnij ją na patyczki do szaszłyków, tak aby powstała między nimi „ściana”. Wlej przygotowaną marynatę do miski, a następnie włóż do niej karkówkę i odstaw na około 30 minut.
- Przygotuj grill lub patelnię grillową, na której usmażysz karkówkę. Gdy grill będzie już rozgrzany, ułóż na nim karkówkę i smaż na złoty kolor z każdej strony. Przygotuj ją zgodnie z preferencjami, np. medium lub well done.
- Gotowe szaszłyki z karkówki możesz podać z ulubionymi dodatkami, np. sałatką z pomidorów i ogórków kiszonych.
Smacznego!