Lamingtony vel Kudacze
Lamingtony vel Kudacze to słodkie, kwadratowe ciasteczka zrobione z białego lub czekoladowego biszkoptu, oblanego polewą czekoladową i posypane kokosem. Są one popularne w Australii i Nowej Zelandii, gdzie są uważane za jeden z najbardziej charakterystycznych deserów. Lamingtony są często podawane na przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.
Kudacze to odmiana lamingtonów, która pochodzi z Polski. Różni się ona od lamingtonów tym, że jest mniejsza i ma inny smak. Kudacze są oblanymi czekoladą ciasteczkami, posypanymi wiórkami kokosowymi i posypanymi cukrem pudrem. Są one bardzo popularne w Polsce i są często podawane na różne okazje.
Przepis na Lamingtony vel Kudacze
Składniki:
- 1/2 szklanki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki gorzkiej czekolady, roztopionej
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych
Polecenie:
Jeśli chcesz spróbować tego tradycyjnego australijskiego deseru lub polskiego odmiany – kudaczy – przygotuj je według powyższego przepisu. Ciasteczka te są idealne na każdą okazję – od spotkań rodzinnych po przyjęcia. Spróbuj je samemu i podziel się swoją opinią!