ciasto czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone

Ciasto czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone to połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom czekolady i owoców. Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta czekoladowego przełożonych kremem mascarpone z ubitą śmietaną oraz jagodami.

Ciasto czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone jest łatwe w przygotowaniu i doskonale sprawdza się na różnego rodzaju uroczystości, jak urodziny czy imieniny, ale równie dobrze smakuje jako deser na co dzień.

Aby uzyskać intensywny smak czekolady, w ciasto dodaje się kakao, a do tego używa się oleju roślinnego, który sprawia, że ciasto jest miękkie i wilgotne. Do ciasta dodaje się także jagody, które są źródłem witamin i antyoksydantów, a także dodają kwaśnego smaku i świeżości. Krem z serka mascarpone i ubitej śmietany jest słodki i kremowy, a dodanie cukru pudru nadaje mu delikatny smak.

Warto pamiętać, żeby do ciasta użyć dojrzałych jagód, najlepiej sezonowych, które są słodsze i bardziej soczyste. Aby podkreślić smak i wygląd ciasta, warto na wierzchu ułożyć kilka jagód jako dekorację.

Ciasto czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone to wspaniały deser dla miłośników czekolady i owoców, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach i będzie idealnym dopełnieniem każdej uroczystości czy spotkania rodzinno-przyjacielskiego.

Przepis na ciasto czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 120ml oleju roślinnego
  • 120ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200g jagód
  • 250g sera mascarpone
  • 100g cukru pudru
  • 250ml śmietany kremówki

Instrukcje:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę o średnicy około 22 cm, posmaruj ją masłem i posyp mąką.
  2. Przesiej do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodaj cukier i wymieszaj.
  3. W osobnej misce wymieszaj jajka, olej roślinny, mleko i ekstrakt waniliowy.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych składników i wymieszaj dokładnie.
  5. Wymieszaj jagody z 1 łyżką mąki i delikatnie wmieszaj do ciasta.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Ostudź ciasto.
  7. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj krem. Wymieszaj ser mascarpone z cukrem pudrem.
  8. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno.
  9. Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę do sernika.
  10. Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je na pół.
  11. Na spodzie ciasta rozsmaruj połowę kremu.
  12. Przykryj drugą połową ciasta i na wierzchu rozsmaruj pozostały krem.
  13. Przed podaniem udekoruj ciasto jagodami.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz