Ciasto czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone to połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, które z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom czekolady i owoców. Ciasto składa się z dwóch warstw ciasta czekoladowego przełożonych kremem mascarpone z ubitą śmietaną oraz jagodami.
Ciasto czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone jest łatwe w przygotowaniu i doskonale sprawdza się na różnego rodzaju uroczystości, jak urodziny czy imieniny, ale równie dobrze smakuje jako deser na co dzień.
Aby uzyskać intensywny smak czekolady, w ciasto dodaje się kakao, a do tego używa się oleju roślinnego, który sprawia, że ciasto jest miękkie i wilgotne. Do ciasta dodaje się także jagody, które są źródłem witamin i antyoksydantów, a także dodają kwaśnego smaku i świeżości. Krem z serka mascarpone i ubitej śmietany jest słodki i kremowy, a dodanie cukru pudru nadaje mu delikatny smak.
Warto pamiętać, żeby do ciasta użyć dojrzałych jagód, najlepiej sezonowych, które są słodsze i bardziej soczyste. Aby podkreślić smak i wygląd ciasta, warto na wierzchu ułożyć kilka jagód jako dekorację.
Ciasto czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone to wspaniały deser dla miłośników czekolady i owoców, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach i będzie idealnym dopełnieniem każdej uroczystości czy spotkania rodzinno-przyjacielskiego.
Przepis na ciasto czekoladowe z jagodami i serkiem mascarpone
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 50g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150g cukru
- 2 jajka
- 120ml oleju roślinnego
- 120ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g jagód
- 250g sera mascarpone
- 100g cukru pudru
- 250ml śmietany kremówki
Instrukcje:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj formę o średnicy około 22 cm, posmaruj ją masłem i posyp mąką.
- Przesiej do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodaj cukier i wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj jajka, olej roślinny, mleko i ekstrakt waniliowy.
- Dodaj mokre składniki do suchych składników i wymieszaj dokładnie.
- Wymieszaj jagody z 1 łyżką mąki i delikatnie wmieszaj do ciasta.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy. Ostudź ciasto.
- W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj krem. Wymieszaj ser mascarpone z cukrem pudrem.
- W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno.
- Delikatnie wmieszaj ubitą śmietanę do sernika.
- Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je na pół.
- Na spodzie ciasta rozsmaruj połowę kremu.
- Przykryj drugą połową ciasta i na wierzchu rozsmaruj pozostały krem.
- Przed podaniem udekoruj ciasto jagodami.
Smacznego!