Tempura z ośmiornicą i warzywami
czyli nieco po japońsku – Wiosna/Printemps
Wiosna, zwana również Printemps, jest piękną porą roku w Japonii. W tym czasie krajobraz zmienia się na bardziej żywy i kolorowy. Drzewa sakura (wiśnia) szybko przyciągają uwagę swoimi cudownymi kwiatami. Wszyscy ludzie wychodzą na ulice, aby podziwiać ich piękno. Japończycy organizują także hanami (ogródki wiśniowe), gdzie spotykają się ze znajomymi i rodzinami, aby celebrować ten czas.
Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów wiosny jest muzyka taiko – tradycyjne japońskie bębny. Muzykowanie taiko odbywa się na ulicach miast i wesołych festiwalach, a także w ceremoniach religijnych. Taiko to doskonała okazja do poznania lokalnego folkloru i duchowego dziedzictwa Japonii. Inne popularne aktywności to picie sake (tradycyjnego japońskiego alkoholu) oraz degustacja specjałów sezonowych, takich jak warzywa tempura i owoce morza.