Rogaliki z ciasta francuskiego – zawijanie

Rogaliki z ciasta francuskiego – zawijanie

Rogaliki z ciasta francuskiego to jedno z najbardziej popularnych i lubianych wypieków. Są one słodkie, chrupiące i delikatne. Ciasto francuskie jest bardzo elastyczne i łatwe do formowania, dzięki czemu można je łatwo zwinąć w rogale. Rogaliki są idealne na deser lub na przekąskę. Można je podawać same lub polane lukrem, bitą śmietaną lub owocami.

Rogaliki z ciasta francuskiego są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy połączyć składniki, rozwałkować ciasto i uformować rogale. Następnie wystarczy je upiec i gotowe!

Rogaliki z ciasta francuskiego są idealnym pomysłem na szybki deser lub przekąskę. Są one smaczne, lekkie i delikatne, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Dodatkowo można je udekorować wedle uznania, np. bita śmietana, owoce lub lukier.

Przepis na Rogaliki z ciasta francuskiego – zawijanie

Składniki:

  1. 250 g mąki pszennej
  2. 125 g masła
  3. 1/4 szklanki cukru
  4. 1/4 szklanki mleka
  5. 1 jajko
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. szczypta soli

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać masło i posiekać nożem aż powstanie kruszonka. W osobnym naczyniu wymieszać jajko i mleko. Połączyć oba składniki razem i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na 8 części i każdą rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm. Zwinąć każdy prostokąt w rulonik i uformować rogala. Ułożyć rogale na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Polecam!

Jeśli szukasz pomysłu na szybki deser lub przekąskę, to rogale z ciasta francuskiego – zawijanie to idealny pomysł! Szybkie do przygotowania, smaczne i delikatne – sprawdzone!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz