Nalewka miętowa przepis

Nalewka miętowa to tradycyjny alkoholowy napój, który jest popularny w Polsce. Jest ona produkowana z mieszanki owoców i ziół, a także z dodatkiem alkoholu. Nalewka miętowa ma długą historię, sięgającą XVI wieku. Wtedy to szlachta polska używała jej do leczenia chorób i poprawiania samopoczucia. Obecnie nalewka miętowa jest często spożywana jako aperitif lub digestif.

Nalewka miętowa ma delikatny smak i aromat, który pochodzi od owoców i ziół użytych do jej produkcji. Można ją pić na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Jest to idealny napój na spotkanie ze znajomymi lub rodzinne przyjęcie.

Przepis na nalewkę miętową

Składniki:

  1. 1 litr spirytusu
  2. 500 g cukru
  3. 500 g suszonych owoców (np. śliwki, morele, jabłka)
  4. 50 g suszonych ziół (np. mięta, melisa, rumianek)
  5. 1 cytryna

Sposób przygotowania:

1. Do dużego słoja wlać spirytus i dodać cukier oraz owoce i zioła.

2. Dokładnie wymieszać składniki i odstawić na kilka tygodni w ciemne miejsce.

3. Po upływie czasu przefiltrować nalewkę przez gazę lub sitko.

4. Przed podaniem nalewkę można schłodzić lub podgrzać.

Polecamy!

Jeśli szukasz oryginalnego napoju na spotkanie ze znajomymi lub rodzinne przyjęcie, polecamy spróbować nalewki miętowej! Ten tradycyjny alkoholowy napój ma delikatny smak i aromat pochodzący od owoców i ziół użytych do jego produkcji. Możesz go pić na ciepło lub na zimno – wedle Twoich preferencji!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz