Piernik 2-tygodniowy
Piernik 2-tygodniowy to tradycyjny, słodki wypiek, który jest idealny na święta Bożego Narodzenia. Jest on przygotowywany z mieszanki mąki, cukru, masła i jajek oraz aromatyzowany przyprawami takimi jak goździki, cynamon i imbir. Dodatkowo można dodać rodzynki lub inne suszone owoce. Piernik 2-tygodniowy ma charakterystyczną, gęstą konsystencję i delikatny smak.
Jest to doskonałe ciasto do podawania na świątecznym stole. Można je pokroić w kostkę i podawać z bitą śmietaną lub lodami. Można też posmarować je powidłem lub polewać czekoladą. Piernik 2-tygodniowy jest również doskonałym prezentem dla bliskich.
Przepis na piernik 2-tygodniowy
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
Zachęcam do spróbowania piernika 2-tygodniowego!
Ten wypiek jest idealny na każdą okazję – od uroczystych spotkań po codzienny deser. Przygotuj go samodzielnie lub podaruj bliskim – będzie to nie tylko smaczn