Na zapiekankę z mięsa mielonego i ziemniaków

Na zapiekankę z mięsa mielonego i ziemniaków

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Jest to danie, które można przygotować na szybko i w prosty sposób. Składniki są tanie i łatwo dostępne, a smak jest po prostu pyszny. Można je podawać na obiad lub kolację, a także na imprezach czy spotkaniach rodzinnych.

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków jest bardzo sycąca i pożywna. Mięso mielone jest źródłem białka, a ziemniaki są bogate w witaminy i minerały. Dodatki takie jak ser, cebula czy papryka dodają całości smaku i aromatu.

Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i ziemniaków

Składniki:

  1. 500 g mięsa mielonego
  2. 3-4 duże ziemniaki
  3. 1 cebula
  4. 1 papryka
  5. 200 g startego sera
  6. sól, pieprz do smaku
  7. oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz paprykę. Dodaj mięso mielone i smaż do uzyskania brązowej barwy.

2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.

3. Na wierzchu ułóż podsmażoną cebulę, paprykę oraz mięso mielone.

4. Posyp startym serem oraz dopraw solą oraz pieprzem.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz