Aronia nalewka z miodem to przepis na smaczny i zdrowy napój alkoholowy, który można przygotować samodzielnie w domu. Aronia (inaczej czarna porzeczka) jest owocem o niezwykle wysokiej zawartości antyoksydantów, witaminy C oraz minerałów. Dzięki temu ma ona wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak poprawa odporności organizmu, ochrona przed chorobami serca oraz działanie przeciwzapalne.
Przygotowanie nalewki z aronii i miodu jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu. Do jej przygotowania potrzebne są owoce aronii, wódka lub spirytus, miód oraz laska cynamonu (opcjonalnie). Należy zgnieść owoce, po czym zalać je alkoholem i odstawić na kilka tygodni w ciemnym miejscu. Następnie należy odcedzić nalewkę i dodać do niej rozpuszczony miód. Po wymieszaniu nalewki z miodem, można ją przechowywać w chłodnym miejscu.
Aronia nalewka z miodem to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców aronii i stworzenie smacznego i zdrowego napoju. Może być również świetnym prezentem dla bliskich i znajomych.
Przepis na nalewkę z aronii i miodem
Składniki:
- 500 g aronii
- 500 ml wódki lub spirytusu
- 1/2 szklanki miodu
- 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
Instrukcje:
- Dokładnie umyj aronię i pozbądź się z niej gałązek i szypułek.
- Zgnieć owoce, aby puściły sok, najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera.
- Przełóż aronię do słoika i zalej wódką lub spirytusem. Dodaj laskę cynamonu, jeśli chcesz uzyskać delikatny smak cynamonu.
- Zamknij słoik i odstaw na około 2-3 tygodnie w miejscu ciemnym i chłodnym, najlepiej w piwnicy.
- Po tym czasie odcedź nalewkę przez gazę lub sitko i wyciśnij sok z owoców.
- W osobnym naczyniu rozgrzej miód, a następnie ostudź.
- Dodaj miód do nalewki i mieszaj do momentu, aż się dokładnie połączą.
- Przelej nalewkę z aronii i miodem do butelek lub słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.
Można podawać schłodzoną jako aperitif lub używać jako dodatek do ciast i deserów. Smacznego!