Kokoski to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest bardzo popularne wśród mieszkańców naszego kraju. Jest to smaczny i prosty przepis, który można przygotować zarówno na obiad, jak i na szybkie śniadanie. Kokoski składają się z cienkich placków ziemniaczanych, smażonych na patelni z dodatkiem masła lub oleju. Są one podawane z różnymi dodatkami, takimi jak sos czosnkowy, śmietana lub ser.

Kokoski są idealnym daniem dla całej rodziny. Można je przygotować w kilka minut i są one doskonałym sposobem na wykorzystanie resztek ziemniaków. Są one również niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały.

Przepis na kokoski

Składniki:

  1. 3-4 duże ziemniaki
  2. 1 łyżeczka soli
  3. 1/4 łyżeczki pieprzu
  4. 1/4 szklanki mąki pszennej
  5. 2-3 łyżki masła lub oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i mąkę pszenną i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i formujemy placuszki z ciasta ziemniaczanego. Smażymy je aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.

Polecam!

Jeśli szukasz prostego i smacznego dania, to Kokoski są idealnym rozwiązaniem! Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt końcowy jest naprawdę smaczny. Spróbuj tego przepisu już dziś!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz