Sernik na zimno z serków homogenizowanych z truskawkami

Sernik na zimno z serków homogenizowanych z truskawkami to przepyszna i bardzo popularna w Polsce wersja sernika bez pieczenia. Jest to doskonały deser dla wszystkich, którzy lubią serniki, ale nie chcą tracić czasu na pieczenie w piekarniku.

Do przygotowania sernika na zimno z serków homogenizowanych z truskawkami potrzebujemy ciastek digestive, masła, serków homogenizowanych, śmietanki kremówki, cukru pudru, soku z cytryny, galaretki truskawkowej oraz truskawek. Ciastka digestive stanowią podstawę spodu, na którym umieszczamy masę serową z serków homogenizowanych, śmietanki kremówki, cukru pudru i soku z cytryny. Następnie sernik zostaje schłodzony w lodówce, aby dobrze się związał. Na wierzch sernika kładziemy warstwę truskawek wymieszanych z rozpuszczoną galaretką, po czym całość zostaje schłodzona ponownie, aby galaretka stężała.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych z truskawkami jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smak jest wyjątkowo łagodny i kremowy. Doskonale sprawdza się jako deser w ciepłe letnie dni, ale równie dobrze smakuje przez cały rok. Jest to również bardzo uniwersalny przepis, który można modyfikować w zależności od preferencji smakowych. Można zastąpić truskawki innymi owocami, dodać więcej cukru lub soku z cytryny, aby dostosować smak do własnych upodobań.

Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych z truskawkami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciastek digestive (ok. 250 g)
  • 100 g masła
  • 4 opakowania serków homogenizowanych (ok. 400 g)
  • 1 opakowanie śmietanki kremówki (ok. 200 ml)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej (ok. 75 g)
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • ok. 300 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Ciastka digestive umieść w torebce i rozkrusz je wałkiem do ciasta lub zmiel w młynku do kawy. Dodaj stopione masło i wymieszaj. Przełóż mieszankę do formy o średnicy ok. 22 cm i wyrównaj.
  2. Serki homogenizowane, śmietankę kremówkę, cukier puder i sok z cytryny umieść w misce i zmiksuj mikserem na gładką masę.
  3. Na wierzch ciasta wylej przygotowaną masę serową i wyrównaj. Umieść formę w lodówce na ok. 2 godziny, aby sernik dobrze się schłodził i związał.
  4. Galaretkę truskawkową rozpuść w szklance wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z rozpuszczoną galaretką i wylej na wierzch sernika.
  5. Włóż sernik do lodówki na kilka godzin, aby galaretka stężała. Podawaj schłodzony.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz