Rukola na ciepło

Sałatka z rukolą na ciepło to bardzo smaczna i zdrowa propozycja na letnie lub jesienne danie. Rukola to roślina o wyjątkowym smaku i aromacie, a jej liście są bogate w witaminy i minerały. W połączeniu z pieczonymi warzywami, orzechami włoskimi i dressingiem z oliwy i octu balsamicznego, sałatka z rukolą nabiera intensywnego smaku i aromatu.

Sałatka ta jest prosta i szybka do przygotowania, a jej składniki są łatwo dostępne. Można ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby. Sałatka z rukolą na ciepło to świetna propozycja dla osób, które chcą zjeść coś zdrowego i smacznego, a jednocześnie nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Przepis na sałatkę z rukolą na ciepło

Składniki:

  • 200g rukoli
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Pokrój cebulę w plastry i paprykę w paski.
  3. Ułóż cebulę i paprykę na blasze do pieczenia, posyp solą i pieprzem oraz polij 1 łyżką oliwy z oliwek. Włóż do piekarnika na około 20 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
  4. W międzyczasie przepłucz rukolę i osusz ją.
  5. Wymieszaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny w misce.
  6. Wyciśnij czosnek przez praskę i dodaj do mieszanki oliwy i octu.
  7. Dodaj rukolę, pomidory koktajlowe i orzechy włoskie do miski z oliwą i octem, wymieszaj dokładnie.
  8. Gdy papryka i cebula będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i dodaj do sałatki.
  9. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  10. Podawaj na ciepło.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz