Świąteczny pasztet domowy
Świąteczny pasztet domowy to tradycyjne danie, które jest obecne na stołach wielu rodzin. Pasztet ten jest zrobiony z mięsa mielonego i warzyw, a następnie zapiekany w piekarniku. Jest to idealna potrawa na świąteczny obiad lub kolację. Pasztet jest bardzo smaczny i sycący, a także łatwy do przygotowania.
Pasztet można udekorować różnymi składnikami, aby nadać mu charakterystyczny smak. Możesz dodać suszone pomidory, sos sojowy lub inne ulubione przyprawy. Dodając odrobinę soku z cytryny lub limonki, możesz nadać pasztetowi lekko kwaśny smak.
Przepis na Świąteczny pasztet domowy
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce wymieszać mięso mielone, cebulę, ziemniaki i jajko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie dodaj bułkę tartą i mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć masę do formy do pieczenia wysmarowanej olejem lub masłem. Piec przez około 45 minut lub do momentu aż pasztet będzie gotowy.
Polecam!
Jeśli szukasz pysznego dania na świąteczny obiad lub kolację, to Świąteczny pasztet domowy jest idealną opcją! Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny – polecam spróbować!
CategoriesBez kategorii