Devolay to popularne danie, które składa się z kotletów mielonych lub schabowych, wypełnionych serem żółtym i szynką, a następnie panierowanych i smażonych na złoty kolor. Jest to danie, które cieszy się dużą popularnością w Polsce, ale także w innych krajach.
W połączeniu z młodymi ziemniakami, devolay stanowią pełnowartościowy i smaczny posiłek, który może być łatwo i szybko przygotowany w domu. Młode ziemniaki to z kolei popularna i bardzo zdrowa warzywna przekąska, która jest doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Przygotowanie devolay z młodymi ziemniakami jest stosunkowo proste, wymaga jedynie nieco czasu i cierpliwości. Do przygotowania devolay potrzebne są między innymi filety z kurczaka, szynka, ser żółty, jajko, bułka tarta i mąka pszeniczna, a do przygotowania młodych ziemniaków wystarczą ziemniaki, masło, czosnek i tymianek.
Po przygotowaniu wszystkich składników, filety z kurczaka należy delikatnie rozbić, a następnie ułożyć na nich po plasterku szynki i sera żółtego, a następnie zwinąć i przytrzymać wykałaczką. Następnie należy obtoczyć każdy zwinęty filet w mące i zanurzyć w jajku z bułką tartą, a następnie usmażyć na patelni na złoty kolor.
Młode ziemniaki natomiast należy ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie obsmażyć na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku i suszonego tymianku.
Devolay z młodymi ziemniakami to smaczna i sycąca propozycja na obiad lub kolację, która z pewnością zadowoli każdego łasucha.
Przepis na devolay z młodymi ziemniakami
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki sera żółtego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 4 młode ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem.
- Na każdym filecie ułożyć po plasterku szynki i sera żółtego.
- Filety zwinąć i przytrzymać wykałaczką.
- Jajko roztrzepać w misce i dodać do niego bułkę tartą oraz mąkę pszeniczną.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Każdy zwinęty filet obtoczyć w mące i zanurzyć w jajku z bułką tartą.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć devolay na złoty kolor.
- Młode ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekany czosnek i suszony tymianek.
- Na tak przygotowanym masle obsmażyć ugotowane ziemniaki.
Gotowe devolay podawać z młodymi ziemniakami i ulubionym dodatkiem, na przykład surówką lub sałatą.
Smacznego!