devolay z młodymi ziemniaczkami

Devolay to popularne danie, które składa się z kotletów mielonych lub schabowych, wypełnionych serem żółtym i szynką, a następnie panierowanych i smażonych na złoty kolor. Jest to danie, które cieszy się dużą popularnością w Polsce, ale także w innych krajach.

W połączeniu z młodymi ziemniakami, devolay stanowią pełnowartościowy i smaczny posiłek, który może być łatwo i szybko przygotowany w domu. Młode ziemniaki to z kolei popularna i bardzo zdrowa warzywna przekąska, która jest doskonałym dodatkiem do wielu dań.

Przygotowanie devolay z młodymi ziemniakami jest stosunkowo proste, wymaga jedynie nieco czasu i cierpliwości. Do przygotowania devolay potrzebne są między innymi filety z kurczaka, szynka, ser żółty, jajko, bułka tarta i mąka pszeniczna, a do przygotowania młodych ziemniaków wystarczą ziemniaki, masło, czosnek i tymianek.

Po przygotowaniu wszystkich składników, filety z kurczaka należy delikatnie rozbić, a następnie ułożyć na nich po plasterku szynki i sera żółtego, a następnie zwinąć i przytrzymać wykałaczką. Następnie należy obtoczyć każdy zwinęty filet w mące i zanurzyć w jajku z bułką tartą, a następnie usmażyć na patelni na złoty kolor.

Młode ziemniaki natomiast należy ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a następnie obsmażyć na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku i suszonego tymianku.

Devolay z młodymi ziemniakami to smaczna i sycąca propozycja na obiad lub kolację, która z pewnością zadowoli każdego łasucha.

Przepis na devolay z młodymi ziemniakami

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem.
  2. Na każdym filecie ułożyć po plasterku szynki i sera żółtego.
  3. Filety zwinąć i przytrzymać wykałaczką.
  4. Jajko roztrzepać w misce i dodać do niego bułkę tartą oraz mąkę pszeniczną.
  5. Całość dokładnie wymieszać.
  6. Każdy zwinęty filet obtoczyć w mące i zanurzyć w jajku z bułką tartą.
  7. Na patelni rozgrzać olej i smażyć devolay na złoty kolor.
  8. Młode ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
  9. Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekany czosnek i suszony tymianek.
  10. Na tak przygotowanym masle obsmażyć ugotowane ziemniaki.

Gotowe devolay podawać z młodymi ziemniakami i ulubionym dodatkiem, na przykład surówką lub sałatą.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz