Sosy do kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Jest to łatwy i szybki sposób na przygotowanie smacznego posiłku. Kasza gryczana może być podawana z różnymi dodatkami, ale sosy są idealnym sposobem na urozmaicenie jej smaku. Sosy do kaszy gryczanej mogą być przygotowane z różnych składników, takich jak warzywa, owoce, mięso lub ser. Można je przygotować na bazie jogurtu, śmietany lub oliwy z oliwek. Sosy do kaszy gryczanej są idealnym sposobem na urozmaicenie smaku tego popularnego dania.

Przepis na sos do kaszy gryczanej

Składniki:

  1. 1/4 szklanki startego sera feta
  2. 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  3. 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów
  4. 1/4 szklanki posiekanego czosnku
  5. 1/4 szklanki oleju z oliwek
  6. 1 łyżeczka oregano
  7. Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza olejem z oliwek należy umieścić w misce i wymieszać. Następnie powoli wlewać olej z oliwek, mieszając całość. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Jeśli chcesz urozmaicić swoje danie z kaszy gryczanej, polecamy spróbować naszej propozycji – sosu do kaszy gryczanej. Przygotujesz go w kilka minut i będzie on doskonałym dodatkiem do Twojej ulubionej potrawy.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz