Ciasta staropolska strucla makowa francuskie niesłodkie ciasto makowiec i kokosowiec

Ciasto staropolska strucla makowa francuskie niesłodkie ciasto makowiec i kokosowiec

Ciasto staropolska strucla makowa francuskie niesłodkie ciasto makowiec i kokosowiec to tradycyjne, polskie ciasto, które jest bardzo popularne wśród miłośników słodkości. Ciasto składa się z dwóch warstw: pierwsza warstwa to delikatny, puszysty biszkopt, a druga warstwa to połączenie maku i kokosa. Całość jest przykryta lukrem i posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest idealne na każdą okazję – od urodzin po spotkanie rodzinne.

Przepis na ciasto staropolska strucla makowa francuskie niesłodkie ciasto makowiec i kokosowiec

Składniki:

  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 1 szklanka cukru
  3. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. 1/2 szklanki oleju
  5. 3/4 szklanki mleka
  6. 1/2 szklanki startego kokosa
  7. 1/2 szklanki startego maku
  8. 1/4 szklanki masła
  9. 1/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

W misce wymieszać 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklankę cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 szklanki oleju. Następnie dodać 3/4 szklanki mleka i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.

Masa:

W misce wymieszać 1/2 szklanki startego kokosa, 1/2 szklanki startego maku oraz 1/4 szklanki masła. Dodać 1/4 szklanki cukru pudru i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na upieczony biszkopt i równomiernie rozsmarować.

Lukier:

Do miseczki wlać 2 łyżki gorącej wody i dodać 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać do uformowania gęstej pasty. Lukier przełożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi.

Polecam!

Jeśli lubisz smaczną, domową słodycz, Ciasto staropolska strucla makowa francuskie niesłodkie ciasto makowiec i kokosowiec jest idealnym rozwiązanym dla Ciebie! Jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci Twoich gości! Spróbuj już dziś!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz