Ciasto staropolska strucla makowa francuskie niesłodkie ciasto makowiec i kokosowiec
Ciasto staropolska strucla makowa francuskie niesłodkie ciasto makowiec i kokosowiec to tradycyjne, polskie ciasto, które jest bardzo popularne wśród miłośników słodkości. Ciasto składa się z dwóch warstw: pierwsza warstwa to delikatny, puszysty biszkopt, a druga warstwa to połączenie maku i kokosa. Całość jest przykryta lukrem i posypana wiórkami kokosowymi. Ciasto jest idealne na każdą okazję – od urodzin po spotkanie rodzinne.
Przepis na ciasto staropolska strucla makowa francuskie niesłodkie ciasto makowiec i kokosowiec
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki startego kokosa
- 1/2 szklanki startego maku
- 1/4 szklanki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
W misce wymieszać 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklankę cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1/2 szklanki oleju. Następnie dodać 3/4 szklanki mleka i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.
Masa:
W misce wymieszać 1/2 szklanki startego kokosa, 1/2 szklanki startego maku oraz 1/4 szklanki masła. Dodać 1/4 szklanki cukru pudru i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na upieczony biszkopt i równomiernie rozsmarować.
Lukier:
Do miseczki wlać 2 łyżki gorącej wody i dodać 2 łyżki cukru pudru. Wymieszać do uformowania gęstej pasty. Lukier przełożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi.
Polecam!
Jeśli lubisz smaczną, domową słodycz, Ciasto staropolska strucla makowa francuskie niesłodkie ciasto makowiec i kokosowiec jest idealnym rozwiązanym dla Ciebie! Jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci Twoich gości! Spróbuj już dziś!