Placuszki z ziaren wegańskie bezglutenowe z mąką kasztanową

Placuszki z ziaren wegańskich bezglutenowych z mąką kasztanową to idealny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Są one wyjątkowo lekkie, a jednocześnie sycące. Mąka kasztanowa nadaje im delikatny, orzechowy smak, a dodatek ziaren sprawia, że są one bardzo pożywne. Placuszki można podawać same lub z ulubionymi dodatkami.

Placuszki są również łatwe do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki i smażyć je na patelni. Można je również przygotować wcześniej i cieszyć się nimi przez kilka dni.

Przepis na placuszki z ziaren wegańskie bezglutenowe z mąką kasztanową

Składniki:

  1. 1/2 szklanki mleka roślinnego
  2. 1/4 szklanki mąki kasztanowej
  3. 1/4 szklanki dowolnych ziaren (np. dynia, słonecznik)
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub brązowego
  6. Sok z 1/2 cytryny
  7. Opcjonalnie: 1/4 szklanki posiekanych orzechów lub suszone owoce

W misce wymieszać mleko roślinne, mąkę kasztanową, proszek do pieczenia, cukier i sok z cytryny. Następnie dodać dowolne ziarna i opcjonalnie orzechy lub suszone owoce. Wszystko dobrze wymieszać.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i uformować placuszek o średnicy ok. 10 cm. Smażyć na małym ogniu prze ok. 2-3 minuty każdą stronę.

Polecam!

Jeśli szukasz smacznego i pożywnego śniadania, placuski z ziaren wegańskich bezglutenowe z mąką kaszanową to idealny pomysł! Szybko się je przygotuje, a jednocześnie są one bardzo sycace i pełne witamin.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz