Placuszki z ziaren wegańskich bezglutenowych z mąką kasztanową to idealny pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Są one wyjątkowo lekkie, a jednocześnie sycące. Mąka kasztanowa nadaje im delikatny, orzechowy smak, a dodatek ziaren sprawia, że są one bardzo pożywne. Placuszki można podawać same lub z ulubionymi dodatkami.
Placuszki są również łatwe do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki i smażyć je na patelni. Można je również przygotować wcześniej i cieszyć się nimi przez kilka dni.
Przepis na placuszki z ziaren wegańskie bezglutenowe z mąką kasztanową
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/4 szklanki mąki kasztanowej
- 1/4 szklanki dowolnych ziaren (np. dynia, słonecznik)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub brązowego
- Sok z 1/2 cytryny
- Opcjonalnie: 1/4 szklanki posiekanych orzechów lub suszone owoce
W misce wymieszać mleko roślinne, mąkę kasztanową, proszek do pieczenia, cukier i sok z cytryny. Następnie dodać dowolne ziarna i opcjonalnie orzechy lub suszone owoce. Wszystko dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i uformować placuszek o średnicy ok. 10 cm. Smażyć na małym ogniu prze ok. 2-3 minuty każdą stronę.
Polecam!
Jeśli szukasz smacznego i pożywnego śniadania, placuski z ziaren wegańskich bezglutenowe z mąką kaszanową to idealny pomysł! Szybko się je przygotuje, a jednocześnie są one bardzo sycace i pełne witamin.