Schab z żurawiną

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Jest to danie, które można przygotować na różne okazje, od rodzinnych obiadów po uroczyste przyjęcia. Schab jest mięsem o delikatnym smaku i aromacie, a żurawina dodaje mu słodkiego posmaku. To połączenie sprawia, że schab z żurawiną jest idealnym daniem na każdą okazję.

Schab z żurawiną jest bardzo prosty w przygotowaniu. Mięso można upiec lub usmażyć, a do tego dodać sos z żurawiny. Można go podawać z ryżem lub ziemniakami, a także z warzywami. To danie jest bardzo sycące i smaczne, więc na pewno spodoba się całej rodzinie.

Przepis na Schab z Żurawiną

Składniki:

  1. 1 kg schabu
  2. 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
  3. 3-4 łyżki masła
  4. 1 cebula
  5. 2-3 ząbki czosnku
  6. sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać schab i smażyć go na małym ogniu przez kilka minut. Na końcu dodać żurawinę i gotować jeszcze przez kilka minut.

Polecam!

Jeśli szukasz pysznego dania, które bardzo szybko się przygotowuje, to polecam Ci schab z żurawiną. To połączenie mięsa i owoców sprawia, że jest to naprawdę smaczne danie, które można podawać na różne okazje.

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz