Schab z żurawiną
Schab z żurawiną to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Jest to danie, które można przygotować na różne okazje, od rodzinnych obiadów po uroczyste przyjęcia. Schab jest mięsem o delikatnym smaku i aromacie, a żurawina dodaje mu słodkiego posmaku. To połączenie sprawia, że schab z żurawiną jest idealnym daniem na każdą okazję.
Schab z żurawiną jest bardzo prosty w przygotowaniu. Mięso można upiec lub usmażyć, a do tego dodać sos z żurawiny. Można go podawać z ryżem lub ziemniakami, a także z warzywami. To danie jest bardzo sycące i smaczne, więc na pewno spodoba się całej rodzinie.
Przepis na Schab z Żurawiną
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
- 3-4 łyżki masła
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać schab i smażyć go na małym ogniu przez kilka minut. Na końcu dodać żurawinę i gotować jeszcze przez kilka minut.
Polecam!
Jeśli szukasz pysznego dania, które bardzo szybko się przygotowuje, to polecam Ci schab z żurawiną. To połączenie mięsa i owoców sprawia, że jest to naprawdę smaczne danie, które można podawać na różne okazje.
CategoriesBez kategorii