Chałwa w kawowych kulach

Chałwa w kawowych kulach to tradycyjne danie z regionu Azji Środkowej. Jest to połączenie smaku słodkiego i słonego, a także aromatu kawy i przypraw. Chałwa jest przygotowana z mieszanki mąki pszennej, cukru, soli, oleju roślinnego i wody. Następnie mieszanina ta jest formowana w małe kulki, a następnie smażona na głębokim oleju. Kiedy są gotowe, są one podawane z gorącą herbatą lub kawą.

Chałwa w kawowych kulach jest popularnym deserem lub przekąską w regionie Azji Środkowej. Można je również spotkać na ulicach miast, gdzie sprzedaje się je na ulicznych straganach. Są one czasami podawane z dodatkiem bita śmietany lub lodów.

Przepis na chałwa w kawowych kulach

Składniki:

  1. 1 szklanka mąki pszennej
  2. 3/4 szklanki cukru
  3. 1/4 łyżeczki soli
  4. 1/4 szklanki oleju roślinnego
  5. 1/2 szklanki wody
  6. Gorąca herbata lub kawa do podania

Krok 1: Wymieszać mąkę pszenną, cukier, sól i olej roślinny w dużej misce. Dodaj trochę wody i zagnieć ciasto na gładką masę.

Krok 2: Podziel ciasto na małe porcje i formuj je w małe kulki. Smaż je na głębokim oleju aż będzie zarumienione.

Krok 3: Wyciągnij chałwy z oleju i odcedź je na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar tłuszczu.

„Chałwa w kawowych kulach” to pyszny deser lub przekąska doskonale pasujący do gorącej herbaty lub kawy!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz