Chałwa w kawowych kulach to tradycyjne danie z regionu Azji Środkowej. Jest to połączenie smaku słodkiego i słonego, a także aromatu kawy i przypraw. Chałwa jest przygotowana z mieszanki mąki pszennej, cukru, soli, oleju roślinnego i wody. Następnie mieszanina ta jest formowana w małe kulki, a następnie smażona na głębokim oleju. Kiedy są gotowe, są one podawane z gorącą herbatą lub kawą.
Chałwa w kawowych kulach jest popularnym deserem lub przekąską w regionie Azji Środkowej. Można je również spotkać na ulicach miast, gdzie sprzedaje się je na ulicznych straganach. Są one czasami podawane z dodatkiem bita śmietany lub lodów.
Przepis na chałwa w kawowych kulach
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki wody
- Gorąca herbata lub kawa do podania
Krok 1: Wymieszać mąkę pszenną, cukier, sól i olej roślinny w dużej misce. Dodaj trochę wody i zagnieć ciasto na gładką masę.
Krok 2: Podziel ciasto na małe porcje i formuj je w małe kulki. Smaż je na głębokim oleju aż będzie zarumienione.
Krok 3: Wyciągnij chałwy z oleju i odcedź je na papierowym ręczniku aby usunąć nadmiar tłuszczu.
„Chałwa w kawowych kulach” to pyszny deser lub przekąska doskonale pasujący do gorącej herbaty lub kawy!