Tort ślimak to jeden z najbardziej popularnych deserów, który można spotkać w wielu restauracjach. Jest to słodkie ciasto przygotowane z mąki, masła, cukru i jajek. Dodatkowo do tego ciasta dodaje się również rodzynki, orzechy laskowe i skórkę cytrynową. Ciasto jest upieczone w formie ślimaka, co daje mu charakterystyczny wygląd.

Tort ślimak jest bardzo smacznym deserem, który można podawać na różne okazje. Można go podawać samodzielnie lub z dodatkiem bitą śmietaną lub lodami. Jest to idealny deser dla osób, które lubią słodkie smaki i chcą urozmaicić swoje menu.

Przepis na tort ślimak

Składniki:

  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 1 szklanka cukru
  3. 1/2 szklanki masła
  4. 4 jaja
  5. 1/2 szklanki rodzynek
  6. 1/2 szklanki orzechów laskowych
  7. skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Najpierw należy połączyć mąkę, cukier i masło w misce i dobrze wymieszać. Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodanie rodzynek, orzechów laskowych i skórki cytrynowej do masy i delikatnie wymieszanie. Masa powinna być gładka i elastyczna.

Następnie należy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i uformować je w kształt ślimaka. Ciasto należy umieścić na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Jeśli szukasz smacznego deseru na specjalną okazję, polecam Tort Ślimak! Jest to prosty przepis na pyszną słodkość, która zadowoli każdego gościa!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz