Gordon Ramsay przepisy

Gordon Ramsay to znany na całym świecie szef kuchni, restaurator i osobowość telewizyjna. Urodził się w 1966 roku w Szkocji, a swoją karierę kulinarną rozpoczął jako nastolatek w restauracji w jego rodzinnym mieście. Później studiował sztukę kulinarną we Francji, a następnie pracował w różnych restauracjach w Londynie, zdobywając wiele nagród i wyróżnień.

Jego sława wzrosła po założeniu własnych restauracji, m.in. „Restaurant Gordon Ramsay” w Londynie, który zdobył trzy gwiazdki w przewodniku Michelin. Jest autorem wielu książek kucharskich, prowadzi liczne programy kulinarnych, m.in. „Hell’s Kitchen”, „MasterChef” czy „Kitchen Nightmares”.

Gordon Ramsay jest znany ze swojego wymagającego stylu pracy i perfekcjonizmu. W swoich programach telewizyjnych często pokazuje swoje umiejętności kulinarne, ale też charakterystyczne podejście do pracowników i uczestników programów, co przynosi mu popularność, ale również krytykę.

W swojej karierze Ramsay zdobył wiele nagród, w tym szereg gwiazd Michelin, i stał się jednym z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni na świecie.

Przepis na danie główne autorstwa Gordona Ramsaya

Filet z łososia z puree ziemniaczanym i szparagami

Składniki:

  • 4 filety z łososia (po ok. 200 g każdy)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 16 szparagów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, dodaj masło i mleko, i rozgnieć na puree. Dopraw solą i pieprzem i posyp natką pietruszki.
  2. Oczyść szparagi i ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut, aż będą miękkie, ale jeszcze chrupiące. Odcedź i polij oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej patelnię grillową i smaż filety z łososia przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i soczyste.
  4. Podawaj filety z łososia z puree ziemniaczanym i szparagami.

Smacznego!

CategoriesBez kategorii

Dodaj komentarz