Chleb dyniowy na słono to idealny pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. Jest ono bardzo proste w przygotowaniu, a jego składniki są dostępne w każdym sklepie spożywczym. Chleb dyniowy ma delikatny smak i aromat, który pochodzi od użytych do jego przygotowania składników. Dodatek dyni sprawia, że chleb jest lekko słodki i ma nieco korzenny posmak. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Chleb dyniowy na słono może być doskonałym dodatkiem do kanapek lub sałatek. Jest on również idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Chleb ten jest bogaty w witaminy i minerały, a także w białko i błonnik.
Przepis na chleb dyniowy na słono
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki żytniej
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 1/4 szklanki puree z dyni
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby pszenne, puree z dyni, sól oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mleko z olejem. Następnie połączyć oba składniki i wymieszać je do uzyskania gładkiego ciasta. Przełożyć ciasto do formy do pieczenia wysmarowanej masłem lub olejem. Piec przez ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Chleb dyniowy na słono to idealny pomysł na smaczną i zdrową przekąskę lub dodatek do kanapek lub sałatek. Jest on prosty w przygotowaniu i bogaty w witaminy oraz minerały. Spróbuj go już dziś!